Världens vackraste man

 Världens vackraste man skriven av Lena Ackebo och publicerad 2016.
 
Mona och Barbro är systrar utan särskilt mycket gemensamt. Mona är äldst, nio år äldre än Barbro, pensionerad lärare som bor i en lägenhet med en man som sitter instängd hela dagarna och bygger modelljärnvägar. Hon själv är pensionerad lärare och i Barbros ögon väldigt underlig. Barbro är hemmafru med fyra barn och en man som är läkare. Hon har ett fint hus, barnen går det bra för och hon ser fortfarande bra ut för sina 55 år. I Monas ögon vill hon bara låtsas som allt är perfekt hela tiden.
I julklapp ger Barbro Mona biljetter till Mallorca. De ska åka tillsammans och lära känna varandra. Ingen av de ser särskilt mycket fram emot resan. Båda har förutfattade meningar om hur den andra kommer bete sig och det är tydligt att de inte känner varandra så väl och trots att de vuxit upp tillsammans i samma familj har de helt olika syn på uppväxten.
Resan blir inte som någon av de tänkt. Barbro blir sjuk och ligger mest till sängs och under tiden träffar Mona världens vackraste man.
 
Jag började läsa denna boken en gång tidigare men kände att det var inte alls en bok för mig, två gamla systrar som ska ut på semester, är jag verkligen målgruppen? Men den var så bra! Ackebo har ett riktigt bra språk, väldigt målande. Den är rolig på sina ställen och det är lätt att känna igen sig i karaktärerna. 
Gnabbet mellan dem och de förutfattade meningarna Mona och Barbro har om varandra är lite tröttsamt men allt annat väger upp. Det var en så läsvärd bok och jag blev positivt överraskad. 
RSS 2.0