När duvor flyger

 
När duvor flyger är skriven av Melinda Nadj Abonji, publicerad 2011.
 
Boken kretsar kring flickan Ildikó och hennes familj som kommer från en liten fattig stad i en ungersktalande del av norra Serbien i Vojvodina. Hon växer tillsammans med sin syster Nomi upp i Schweiz dit deras föräldrar flyttat för att få ett bättre liv. Hennes föräldrar jobbar sig uppåt för att kunna få ett bra liv och tillslut får de lov att ta över stans bästa café, Café Mondial, där Ildikó och Nomi jobbar. 
Nomi är utåtriktad, har alltid ett svar på tal och duktig på att ha många saker i luften samtidigt vilket gör henne väl lämpad i det ibland stressiga caféet. Ildikó är mer tänkande och lätt tappar fokus och glömmer bort beställningar, så Nomi får hjälpa henne.
I tillbakablickar får vi följa med när de reser till sin hemstad om somrarna, hem till deras älskade farmor, Mamika. För åtminstone Ildikó är det hem. Hon växte upp där och i sex månader bodde hon och Nomi med Mamika medan de väntade på sina papper för att få komma till Schweiz. 
I Vojvodina finns hela deras familj. Mostrar, farbröder, kusiner och till och med Juni som alltid finns med där saker händer och som är lite egen. 
Men kriget kommer till Serbien. På den tiden då hela området hette Jugoslavien. Samtidigt som Ildikó med sin familj lever i tryggheten i Schweiz så oroar de sig ständigt för sin familj som är kvar i Serbien. Och när Ildikó träffar en man som är serbokroat vet hon inte ens hur hon ska tala om det för sin pappa.
 
Boken är väldigt vacker och beskrivande, men svårläst. Meningarna är långa, ibland en halv sida. Det är svårt att hänga med när någon pratar och när det bara är tankar. Men boken är fin i sin helhet med ett fint budskap om familj och hemmahörande. "...en skimrande berättelse om två systrar, om ursprung och att höra hemma, men också en skildring av ett Europa där vissa människor är mer värda än andra." står det på bokens baksida och det är en bra beskrivning.
Jag att trodde den skulle handla mer om Jugoslavien och kriget men det skildras genom de som inte bor i krigsområdet. En servitris på caféet vars lilla son är kvar i Jugoslavien och Ildikó vars kusin kallas in i armén. 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0