Stanna hos mig

 
Stanna hos mig är skriven av Ayòbámi Adébáyò och publicerad 2017.
 
Yejide och Akin är gifta och lyckliga. Akin dyrkar Yejide och Yejide älskar sin man. De har allt de behöver i sitt liv förutom ett barn. När de har varit gifta i fyra år och de fortfarande inte har fått något barn tar Akins familj saken i egna händer och hittar en kvinna som han kan ta som en andra fru. Akin har aldrig varit intresserad av att ha någon annan hustru än Yejide och Yejide är inte intresserad av en man som vill ha fler fruar, då hon själv vuxit upp med sin fars andra fruar då hennes mor dog i barnsäng när Yejide föddes.
Yejide gör istället allting för att försöka bli gravid. Det går så långt att hon blir skengravid och får alla symptom, men när magen fortfarande växer och inget barn kommit efter ett år måste hon inse att det inte var på riktigt. Samtidigt har även Akin på sitt håll gjort allt för att Yejide ska bli gravid och när hon till slut blir det är lyckan stor, även om den blir kortvarig. 
Trots ihärdiga försök och hopp att ett barn ska förlänga lyckan som funnits i deras förhållande tar allting en annan vändning. 
 
Det är en väldigt fin bok. En kärlekshistoria om hur skört äktenskapet kan vara, som baksidestexten säger. Den utspelar sig i Nigeria under 80-talet och 2000-talet och visar på deras samhälle med politiska förändringar, hur äktenskapet funkar med att om ett par inte får barn tar mannen en annan fru trots att problemet kan ligga hos mannen.
Nigeria har producerat många fantastiska författare och jag blir alltid lite extra förtjust när det dyker upp en bok som utspelar sig i Nigeria. Detta är en gripande bok som är absolut läsvärd.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0